Programma

Hieronder vindt u het programma voor het Draagsymposium 2016.
Volg ons op Facebook of Twitter, of abonneer u op onze nieuwsbrief om niets te missen.

Dagvoorzitter

Lianne van Gemert

Dagindeling

8.30
Ontvangst met koffie en thee

9.15
Opening door Lianne van Gemert

9.30
Kangaroo care for the full-term infant – Joanna McNeilly (ENG)

11.00
— Pauze —

11.30
Dragen binnen de kraamzorg, lactatiekunde en verloskunde Annette Noordhof, Mirjam Zwaal en Helen Cornelissen. (NED)

12.30
—  Lunchpauze —

13.30
Keuzesessies

  1. A father can do more then give a bottle in the night – attachment and babywearing from fathers’ perspective – Henrik Norholt (ENG)
  2. Kangaroo care for the full-term infant – Joanna McNeilly – Praktijk workshop (ENG)

15.00
—  Pauze  —

15.30
Keuzesessies

  1. Babywearing as a tool against poverty – the story of Bébé Sachi – Azizah Stephen Attard (ENG)
  2. Voorgevormde dragers inloop – Elke Wellens (docent IvH) en diverse draagconsulenten (NED)

16.30
Wissel

16.45
Dragen binnen de kinderfysiotherapie – Karin Brügemann (NED)

17.45
Afsluiting door Lianne van Gemert

18.00
Afhalen bewijzen van deelname en inleveren evaluatieformulieren en badges

18.00-19.00
Borrel, hapjes en verloting

Heb je nog vragen voor onze sprekers? Zin om gezellig na te praten? Wees welkom! We zorgen voor een borrel en wat hapjes. Daarnaast houden we een verloting met leuke draaggerelateerde prijzen.

Lezingen

Kangaroo care for the full-term infant (theorie, ENG)

Spreker: Joanna McNeilly

Werk je met families in de eerste maanden van het leven van een baby? Praat je met ze over het belang van het voortzetten van huid-op-huid contact? Weet je waarom het belangrijk is voor families? Veel mensen hebben gehoord van Kangaroo Care of huid-op-huid contact, maar denken dat het iets is wat vooral gebeurt in het eerste uur na de geboorte. We bespreken waarom het belangrijk is om Kangaroo Care ook na dat eerste uur voort te zetten, de veel voorkomende tegenslagen en we onderzoeken wat aanvullende opties voor cliënten die worstelen met het concept.

Dragen binnen de kraamzorg, lactatiekunde en verloskunde (NED)

Spreker: Annette Noordhof, Mirjam Zwaal en Helen Cornelissen

In deze interactieve lezing gaan we onderzoeken of het onderwerp dragen een vast onderdeel kan zijn in de zorg die een kraamverzorgende, lactatiekundige of verloskundige aan ouders verleent. Onze drie sprekers, alle draagconsulent naast hun reguliere baan, zullen vertellen hoe zij hiermee omgaan in hun dagelijkse werk. We stellen de deelnemers in staat om door middel van prikkelende stellingen en activerende vragen te participeren in deze lezing.

A father can do more then give a bottle in the night – attachment and babywearing from fathers’ perspective (ENG)

Spreker: Henrik Norholt Ph.D

Vaders kunnen meer doen dan een flesje geven in de nacht. Hechting en dragen vanuit vaders perspectief

Uitgebreide studies op het gebied van de hechtingstheorie en neuropsychologie hebben aangetoond hoe vaders een unieke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun kind, op een andere manier dan moeders. Leer hoe het dragen van kinderen vaders kan helpen culturele barrières te overwinnen in de zorg voor hun kind en ze kan helpen te betrekken in de belangrijke eerste maanden van het leven. En hoe vaders die hun kind dragen niet alleen de band met hun kind versterken, maar ook de band tussen ouders versterkt.

Kangaroo care for the full-term infant (praktijk, ENG)

Spreker: Joanna McNeilly

Begrijpen waarom het belangrijk is om Kangaroo Care voort te zetten is heel erg fijn, weten hoe je dat precies handen en voeten geeft is de volgende stap. In deze workshop gaan we onderzoeken wat de huidige en beschikbare opties zijn voor families die voortgezet huid-op-huid contact willen doen. Voor sommige cliënten zal huid-op-huid contact met hun baby heel natuurlijk zijn. Voor anderen zal het niet natuurlijk voelen en dat kan zorgen dat deze mensen angstig en bezorgd zijn. Je bewust worden van de grote reeks aan opties die beschikbaar zijn kan het verschil betekenen voor de families die je helpt. In deze praktijk workshop gaan we de verschillende dragers, shirts, draagdoeken en buidels ontdekken die momenteel op de markt zijn en meer. Dit gebeurt op een goede manier zodat je na de workshop kan terughalen wat je gezien en geprobeerd hebt waardoor je cliënten nog beter kan helpen hun doelen te bereiken.

Baby wearing as a tool against poverty – The story of Bébé Sachi (ENG)

Spreker: Azizah Stephen Attard

Dragen van kinderen als hulpmiddel om armoede tegen te gaan- het verhaal van Bébé Sachi

Bebe Sachi is een sociale onderneming welke investeert in mensen die de oude ambacht van het handweven beoefenen in arme dorpen in Bangladesh. Hun doel is om te voorkomen dat deze wevers massaal immigreren uit hun dorpen naar grote steden, waarbij ze hun gezinnen en boerenbedrijven verlaten, op zoek naar werk in de grote textielfabrieken. In 2010 zijn ze gestart met één wever en inmiddels werken ze al met negen wevers. Ga met ons mee op een reis naar Bangladesh, ontmoet de wevers, hun families en hoor hoe het kopen van een Bebe Sachi handgeweven draagdoek direct hulp bied aan gemarginaliseerde gemeenschappen.

Voorgevormde dragers inloop (NED)

Spreker: Elke Wellens

De categorie dragers die we de voorgevormde dragers noemen, soft structured carriers (SSC) in het Engels, is inmiddels een categorie die heel veel verschillende soorten dragers bevat. Allemaal hebben ze hun eigen handleiding en wat bij de ene drager wel werkt, werkt bij de ander weer net iets anders of helemaal niet. Elke verzorgt bij deze workshop een korte inleiding waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan met de diverse dragers. Diverse consulenten onder leiding van Elke Wellens zullen aanwezig zijn om te helpen en vragen te beantwoorden.

Dragen binnen de kinderfysiotherapie (NED)

Spreker: Karin Brügemann

De opkomende populariteit van draagdoeken en andere ergonomische dragers is inmiddels ook terug te vinden in het werkveld van de kinderfysiotherapeut. Ouders stellen veelvuldig vragen over dit onderwerp. Sommige kinderfysiotherapeuten zetten het dragen inmiddels in als gereedschap in de behandeling, zowel in de eerste als de tweede lijn. Karin heeft pionierswerk verricht om dit voor elkaar te krijgen.